Wellicht hebben jullie de afgelopen weken ook gekeken naar de documentaire serie “De Vuilnisman”, uitgezonden door de KRO/NCRV op zondagen vooral in de maand maart. Een aandoenlijke, maar tegelijkertijd ook een verontrustende en confronterende serie! Eén van de zaken die daarin opviel, was dat er in vuilnisland niet gesproken wordt van afval, maar van grondstoffen… Afval bestaat niet’, zeggen de afvalverwerkers. Maar of dat wel helemaal klopt?
“Wij zien ons graag als proper volkje”, begint Teun van de Keuken (programmamaker) het programma. “Maar toch maken we er elke dag een enorme puinhoop van.” Oké, wij produceren inderdaad een behoorlijke hoeveelheid afval. Maar wat gebeurt daar dan mee? Waar blijft dat allemaal? Daar wilde Van de Keuken graag achter komen.
De vuilnisman is een onthullende en fascinerende serie, die de kijker dwingt na te denken over de onophoudelijke stroom afval die we met zijn allen produceren.
Als je dat zo leest, en vooral als je de afleveringen gezien hebt, dan rijzen de haren je te berge: we maken er zeker met zijn allen een puinhoop van. “En dat is niet eens een ver van je bed show!”
Omdat ik in de redactie zit en zo nu een dan artikeltje uit de laptop pers, werd mij gevraagd ook eens aandacht te schenken aan het fenomeen “vuilnis op de camping”. Nu is onze handelswijze over het algemeen: “doe dat lekker zelluf”, oftewel: probeer zelf eens een artikeltje te schrijven. Maar ja dat lukt ook weer niet iedereen en heb ik maar weer eens met mijn handje over mijn hartje gestreken… En het onderwerp sprak mij ook meer dan bijzonder aan!!! In de quote: “we zien ons graag als proper volkje”, kan “we zien ons” natuurlijk naadloos vervangen worden door “naturisten zien zich”. Maar of dat helemaal klopt? Nou ben ik de boodschapper (don’t shoot him!), zeg maar de ghostwriter. Maar een kritische noot wil toch wel kraken. Dit zijn twee plaatjes, afgelopen weekend geschoten op ons mooie, propere terrein:

Een matras!!!
Hout!!!

Nu ben ik niet enige, die in dit medium, aandacht vraagt of gevraagd heeft voor het omgaan met troep op onze camping. Meerdere keren is dit al aan de orde geweest. Helpt dat? Verandert er iets? Gezien bovenstaande plaatjes zou ik zeggen: wat zijn we toch hardleers. Maker van de prentjes meldde ook nog eens: “We hebben vandaag hout en ander materiaal mee naar huis genomen en daar zelf gezorgd voor afvoer naar de vuilstort…” Zo hoort het ook, zou ik zeggen. Ook wij waren de afgelopen weken een paar keer op het terrein en de enkele gevulde vuilniszakken hebben wij meegenomen naar Vlaardingen!!!
Nog los van het feit dat het absoluut niet netjes is zo met het vuil op onze camping om te gaan, kost het de vereniging behoorlijk wat geld. En dat brengen we met z’n allen op… Dus alsjeblieft: laat mij niet betalen voor de afvoer van jouw vuil, dat niet in onze vuilcontainers thuishoort!

Gert Tiele

Scroll naar top