Zit je zaterdagmorgen argeloos naar de radio te luisteren, of liever gezegd hoor je rommelend door het huis, op de achtergrond dat de radio aan staat. Doetie wel vaker bij ons. Niet regelmatig, maar wel elke dag vanaf het opstaan totdat vrouwlief een netflixje gaat doen. Een beetje achtergrondgeruis. Bij ons vrijwel altijd Radio Rijnmond of anders schalt de eigen muziekcollectie uit de luidsprekers.
Elke zaterdagmorgen om 08.00 uur is er dan het programma “Chris Natuurlijk”, een luchtig informatief programma over allerlei zaken over en in de natuur, in de stad en daaromheen. Of zoals de zender het zelf omschrijft: “een lichtvoetig programma boordevol groen, natuur, cultuur, milieu, wetenschap en vrije tijd, gepresenteerd door Chris Vemer. Worden mijn oren opeens getrokken naar, of zeg maar buiten proportioneel gespitst door, een bijzonder onderwerp. Een onderwerp waarvan ik dacht “dattie nooit zou komen”! Zou het echt waar zijn? Zou dan eindelijk mijn inzet worden beloond? Zou de aanhouder dan toch winnen? Terwijl ik inmiddels dacht dat die aanhouder de tegenpartij was! Ik had in mijn laatste stukje in deze nieuwsbrief over dit onderwerp het hoofd al in de schoot gelegd! Het item in het bewuste programma had als thema: “het konijn heeft het moeilijk!!!” En het onderthemaatje ging over het beest binnen en buiten de stad: het gaat niet goed met het konijn. Het dier staat dit jaar voor het eerst op de Rode lijst van Bedreigde Zoogdieren in Nederland. Vooral in de duinen en het boerenland nemen konijnen in aantal af, werd er gezegd. Maar, hoe zit het met het konijn in Rotterdam? “Chris Natuurlijk” sprak daarover met André de Baerdemaeker, ecoloog bij Bureau Stadsnatuur Rotterdam. Waarbij de interviewster opmerkte dat zij regelmatig fietsend en wandelend door de stad de knager toch nog redelijk vertegenwoordigd vond. Het onthutsende commentaar van de ecoloog was: “dat hebben we eerlijk gezegd nog niet onderzocht…” Jullie snappen, dat ik in het bijzonder getriggerd werd door aanduiding “boerenland” en dat ik eigenlijk meteen in de telefoon wilde klimmen, mijn konijnenstukjes verzamelen en opsturen… Maar ja wetenschappelijk stelt dat natuurlijk niets voor en wetenschap en emotie is nu eenmaal een moeilijke combinatie. Dus kwamen er niet veel meer dan wat schampere opmerkingen over mijn lippen. En ik moet eerlijk zijn. De laatste keer dat ik op de camping was, eind oktober om nog wat noodzakelijke dingen te regelen: overal het water in de caravan er af, bijvoorbeeld, heb ik geen van die ondiertjes rondom ons landje waargenomen.
Dus zou het nu echt waar zijn??? Of hebben ze zich aangesloten bij die andere trekker waar ik afgelopen zomer over schreef: de gans. Maar konijnen vliegen niet zullen jullie denken. Kan zijn. Ik ga me er niet in verdiepen… Weg is weg!!!

En ja hoor… Zit je dit stukje te tikken, zondagmiddag 14.00 uur, met de laptop op schoot, tv aan: nk allround schaatsen in Heerenveen. Zie ik een zekere Merel Conijn haar 1500 meter voltooien. En niet zo’n beetje ook. Ze brengt haar pr van 2.02.33 naar 1.58,98. Dus vliegen lukt wel… Maar ja met die voornaam…

Gert Tiele

Scroll naar top