Even bijkletsen.

Het bijenseizoen is weer van start gegaan. Ze vliegen weer af en aan, tenminste als de temperatuur, regen en wind het toelaten. Bij regen en lagere temperatuur (zo’n 12 graden) blijven ze binnen. De afgelopen dagen was het lente met tempraturen boven de 20 graden. Dan vliegen ze volop, zelfs met een file voor de deur omdat ze niet allemaal tegelijk naar binnen kunnen.

In ieder geval hebben we gezien dat ons volk de winter goed is doorgekomen.

Er zijn verschillende manieren om bijen te houden. De traditionele manier waarbij het volk onderhouden wordt met soms vrij agressieve stoffen. En de biologische manier waarbij uitsluitend biologische middelen worden gebruikt.. Wij hebben gekozen voor deze laatste vorm omdat dat juist bij ’t Vinkel past.

Een van de meest voorkomende problemen bij het imkeren is het voorkomen  van de varroamijt. Dit is een piepklein spinachtig  beestje dat de larven van de bijen aanvreet. Ter bestrijding van deze mijt zetten we een leger in van natuurlijke vijanden: de roofmijt. Deze leeft in een speciale biotoop bestaande uit bladeren, compost en andere natuurlijke elementen. Zo’n biotoop hebben we onder de bijenkasten aangebracht en de roofmijten daar in gezet. Tot op heden (vorig jaar zijn we daar al mee begonnen) lijkt dit te werken.

Afgelopen winter hebben we nogal geworsteld met de vochthuishouding van de kast. Ventilatie is dan van levensbelang. Frans heeft een dak op de kast ontworpen die deze ventilatie mogelijk maakt.

Komende tijd gaan we weer regelmatig de kast openen om te zien hoe het volk er voor staat. We willen o.a. voorkomen dat de bijen gaan zwermen. Dit doen ze wanneer het te druk wordt in de kast. Een deel van het volk gaat er dan met de koningin van door om een andere plek op te zoeken. We willen dat voorkomen omdat zo’n zwerm nogal beangstigend overkomt. Er hangt dan in de buurt van de kast een grote bol met  bijen in een heg of een boom. Zolang je er niet met een stokje in gaat prikken, kan zijn bol geen kwaad. Mocht het ooit gebeuren: afblijven dus. Na een half uur vertrekken de bijen, of we gaan ze scheppen om in een andere kast onder te brengen. En dan hebben we zomaar een nieuw volk.

Volgende keer gaan we jullie verder bijpraten.

Mochten er leden zijn die enthousiast geworden zijn en zich ook in het bijenleven willen verdiepen en mee willen helpen, dan kan dat. Meld je aan bij janromeijn1@gmail.com.

De bijengroep: Frans, Nadia, Frank en Jan.

Scroll naar top