Het zomerseizoen is weer begonnen en we hebben er weer zin om onze energie weer op peil te brengen. Zeker na zo’n moeilijk coronajaar hebben we er weer zin in.

Dat geldt ook voor onze bijen op ons Vinkel. Van beperkingen door corona hebben ze geen last gehad maar ze hebben deze winter als volk behoorlijk ingeleverd. In de winter moeten de winterbijen de koningin en zichzelf in leven zien te houden. Dat doen ze door heel dicht op elkaar te kruipen en zo weinig mogelijk energie te gebruiken. De wintervoorraad honing zo´n 12 kg hebben ze nodig om de winter door te komen. Deze honing hebben wij vorig jaar van ze gestolen en er suikerwater voor terug gegeven waardoor ze weer aan de slag moesten om er weer honing van te maken. Het zijn echt bezige bijen. Nu beginnen we aan ons 2e seizoen en gaan weer een stapje verder om zo natuurlijk mogelijk bijen te houden. Ze zijn de winter goed doorgekomen zonder chemische bestrijding tegen varroamijt door middel van en inzetten van roofmijten. Dit jaar willen we proberen of we ze de winter door kunnen helpen met het behouden van hun eigen honing. Nu denken natuurlijk velen van U, hoe zit het dan met ons heerlijke potje honing waar we afgelopen zomer zo heerlijk van hebben genoten. Dat zit er misschien wel of niet in en hangt van vele factoren af. We zijn van plan alleen de honing te slingeren die ze teveel maken, wel zo eerlijk toch?

De bijen doen het op het ogenblik fantastisch, ze gedragen zich voortreffelijk en doen hun best om zich voort te planten. Dat is ook de voornaamste reden waarvoor we bijen zijn gaan houden. In normale natuurlijke omstandigheden vernieuwt het volk zich elk jaar. Ze gaan dan zwermen om ruimte te maken voor een nieuwe koningin. Hoe zich dat ontwikkelt, is een lang verhaal en dat kan je allemaal op Google vinden onder(zwermen bijen). Dat is ze dit jaar weer gelukt, dan zijn ze moerloos.

De bijen hebben dan al verschillende koninginnendoppen gemaakt , dat is de reden dat ze gaan zwermen. Om te voorkomen dat het volk zich kaal vliegt, breekt de imker de andere in de maak zijnde koninginnendoppen er uit op 1 na. Als ze uit de dop is gaat ze na een paar dagen op bruidsvlucht. Dan zitten er heel wat jonge gasten (darren) achter aan om haar te bevruchten. Dat gebeurt door verschillende darren overal uit de omgeving. Ook inteelt is bij bijen niet wenselijk. De darren die geluk hebben om haar te kunnen bevruchten moeten het wel met de dood bekopen. Als de jonge koningin vol met sperma terug komt in de kast kan ze na een paar dagen aan de leg gaan en komt het volk tijdens de zomer weer op sterkte.

Wij hebben dankzij dat de bijen, die meerderen koninginnendoppen maken het volk in tweeën gesplitst. Er staan nu twee kasten zonder productieve koningin. Dus zien jullie een wolk bijen in de lucht weet je dat de liefde ook tijdens coronatijd een geweldige bezigheid is.

Hebben jullie vragen of interesse, kom gerust even bij ons langs.
De bijengroep:  Nadia, Jan, Frank en Frans

Scroll naar top