Bij de laatste “even bij kletsen” hoopten we op een ontwikkeling van een tweede bijenvolk.
Dat is niet helemaal gelopen zoals we gehoopt hadden. We hebben een nieuwe koningin moeten invoeren in het tweede volk met als gevolg dat het volk alle zeilen heeft moeten bijzetten om op wintersterkte te komen. We volgen het en we leren er van.
Regelmatig krijgen we vragen, “is er al honing?” Daar moeten we helaas “nee” op zeggen gezien de achterstallige ontwikkelingen van de volken. Ook het wisselvallige voorjaar speelt daarbij een rol. Dat wil niet zeggen dat het definitief is. Hangt af van de ontwikkelingen.
Ook regelmatig de vraag, “hoe gaat het met de bijen?” Daar kunnen we nu op zeggen dat het goed gaat.
Ze hebben nogal wat te doen die bijen.

WIST JE DAT
Een bij van ei tot bij 21 dagen nodig heeft. Een bijenlarve 2000 bezoekjes krijgt van een voedsterbij.
Een werkbij de eerste 3 weken van haar leven een huisbij is.
Een huisbij diverse taken heeft naar gelang haar leeftijd, zoals cellen poetsen, larven voeren, raten bouwen, nectar en stuifmeel verwerken, wacht houden rond het vlieggat.
Na drie weken de bij een vliegbij wordt en nectar, stuifmeel, water en propolis gaat verzamelen.
Propolis het geneesmiddel is voor bijen en ook voor mensen als dit verwerkt is tot zalf of tinctuur. Dat wil zeggen, vanaf dat de koningin haar eerste eitje legt ( ontwikkeling 21 dagen ) + drie weken als huisbij, 5 weken voorbij zijn voordat je de eerste vliegbijen uit ziet vliegen om nectar en stuifmeel gaan verzamelen.

DE VIJVER
Water in de buurt van een bijenstand (geen bijenstal) is nodig om de bijen te voorzien van water voor diverse doelen. Honing bestaat tussen 16% en 20% uit water. Meestal halen bijen hun water uit sloten en plassen en daarom mogen kinderen jonger dan1 jaar geen honing eten i.v.m botulisme. De vijver is daarom heel belangrijk voor onze bijen.

BIJENBROOD
Het dagelijks eten van de bijen bestaat uit een mengsel van stuifmeel en honing en daar wordt water aan toegevoegd. Het meeste water hebben de bijen nodig in de zomer als het warm is. De temperatuur in een bijenkast is normaal zomer en winter 35 graden C.

WARM WEER
In een warme zomer, met de zon op de bijenkast, kan het in de kast veel warmer worden. Een bijenvolk heeft dan 1 liter water per dag nodig om de temperatuur constant op 35 graden te houden.
Als bijen het water over grote afstand moet halen kost dat veel energie (honing). Daarom is het beter water in de buurt te hebben. Als bijen de keuze hebben tussen kraanwater en natuurlijk water, ook al moeten ze dat verder weg halen, dan kiezen ze voor natuurlijk water. Waterlelies en andere waterplanten zijn dan een ideale landingsplaats.
Kijk vooral veel naar de bijen en geniet van hun ijver.
Dan kunnen we met elkaar weer wat bij kletsen.

De bijengroep Jan, Frank, Nadia, en Frans

Scroll naar top