De bijen waren de winter 2020-2021 goed doorgekomen. De roofmijten hadden de varroa mijten binnen de perken kunnen houden. Het volk ontwikkelde zich in het voorjaar naar wens. 

Daarom besloten we om bij zwermneiging een uitgelopen koningin met een paar ramen met gesloten broed (BRIAS) en wat voer en bijen in een 6 ramer te plaatsen om een tweede volk te kweken. In het begin zag het er goed uit maar dat was bedrog. De koningin had het niet gered en een werkster was zich als koningin gaan gedragen (heel wonderlijk) maar ze legt dan onbevruchte eitjes waar alleen darren uit geboren worden. Gevolg het volk wordt steeds kleiner en veroordeeld om ten onder te gaan. Dit hadden we veel te laat in de gaten. Achterstand in ontwikkeling minstens een maand. Nog een tweede poging gedaan, maar dat was ook mislukt. 
We hebben toen besloten het zwakke volk met het sterke volk samen te voegen. 

Het steeds vragen van leden hebben we al honing? Hebben wij steeds geantwoord, heel misschien. We wilden liever de bijen hun wintervoorraad laten houden. En toch hebben wij ons laten verleiden. We hadden net nieuwe etiketten laten ontwerpen door Pim en die wilde we ook graag laten zien. Dus we hebben toch maar wat honing geslingerd, 10 kg. Daardoor hebben we ongeveer 30 leden blij kunnen maken. 
Het gevolg is wel dat je de geoogste wintervoorraad moet bijvoeren met suikerwater. 
Het steeds maar blijven controleren op varroa besmetting is het minst leuke en het meest frustrerende van bijen houden. We hebben dus weer roofmijten in moeten zetten want ook die hadden we geen goede habitat gegeven dus die waren ook gesneuveld. Ook dat moeten we leren en ervaren. 

Nu maar hopen dat ze de winter weer goed doorkomen. 
Nu moet het volk noodgedwongen voor 18 okt nog verhuizen. De vijver moet worden uitgediept en opschonen om dichtgroeien te voorkomen. Daar is groot en zwaar materieel voor nodig en dat geeft veel trillingen waar de bijen die net in de wintertros zitten en zich klaarmaken om de winter door te komen absoluut niet tegen kunnen. De tros wordt dan losser en koelt af. Gevolg, onnodige energie wat voedsel vraagt die ten kosten gaat van de voorraad die ze de winter door moet helpen. 
Dus het volk wordt tijdelijk voor deze winter verhuisd naar het nieuwe terrein omgeving Tpl 205 waar deze winter geen werkzaamheden plaats vinden. Voordat ze met de reinigingsvlucht (poepen) in het voorjaar beginnen zetten we de kast weer terug. 

P.s nog bedankt voor iedereen die ons motiveerde en belangstelling toonde. 
We zijn weer even bij gekletst.  
De bijengroep.  

Scroll naar top