Gespot op ons terrein

Deze heksenboter is nu te zien bij plaats 140. Nog klein, als ik onderstaande lees hoop ik dat het niet de vorm aan gaat nemen ter grootte van een trampoline. Als je gaat kijken kan het zijn dat het er niet meer is, de zwam  kan zich verplaatsen. Wat is de natuur toch bijzonder

Slijmzwammen zorgen ervoor dat je even niet meer weet hoe het in de natuur precies zit. Was het niet zo dat de levende wezens op deze aardbol kunnen worden onderverdeeld in planten en dieren? Maar onze indelingen zijn altijd grof en kloppen nooit precies. Het zijn maar probeersels. Paddenstoelen bijvoorbeeld zijn een rare tussenvorm. Geen dieren, maar wel planten? In zee leven ook vormen waar we moeite mee hebben. Maar laten we boven water blijven. Slijmzwammen. De naam klopt al niet, want het zijn geen zwammen. Net zoals zeeanemonen geen anemonen zijn. Slijmzwammen zijn geen zwammen, maar een verzameling eencellige wezentjes die elkaar opzoeken en samen een slagorde vormen. Of slagorde, het gaat er bij hen redelijk vreedzaam aan toe. Als een soort slak zonder huisje kruipen de eencellige diertjes (nou ja, geen gewone diertjes) over een ondergrond, waarbij de kolonie zich te goed doet aan wat men onderweg aan eetbaar materiaal tegenkomt. Ik zei ‘zonder huisje’, maar een soort coconnetje maakt de samenwerkende schare wel, dat hen beschermt en een kraambed vormt voor nieuwe sporen, waaruit ook weer nieuwe eencelligen gevormd worden. De slijmzwammen kennen in feite drie levensstadia. De microscopisch kleine eencellige organismen komen voort uit sporen en voegen zich samen tot een rondkruipende kolonie. Ze vormen met elkaar aan de buitenkant een vlies, waarop sporenlichamen zitten. In die sporenlichamen worden sporen gevormd, waarmee de slijmzwammen zich verspreiden. Als ze ergens neerkomen zoeken ze elkaar op en vormen nieuwe kolonies.
Heksenboter is een van de zeer vele soorten slijmzwammen die er bestaan. Wat de slijmzwammen anders maakt, is in de eerste plaats hun plasmodium. Dat is een hoeveelheid in elkaar gevloeide massa celmateriaal zonder celwanden. Een bewegende klodder slijm , bestaande uit miljoenen celkernen binnen één beschermend en sporenvormend vlies. Sommige soorten vormen een gemeenschappelijk lichaam zo groot als een kleine trampoline, andere zijn kleiner dan een cent. Vooral dat ze bewegen maakt ze eng. Daarom krijgen ze namen als ‘heksenboter’ en ‘slijmzwam’.

Wil.

1 reactie op “Heksenboter”

  1. Ton van den Berk

    Volgende keer hoop ik dat we ook de Blote Billen zwam te zien krijgen en weer de mooie uitleg natuurlijk.
    Deze zijn wel rood, makkelijk te herkennen.

    groet Ton van den Berk

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top