Vandaag de laatste begrippen van deze mini-serie

Moai
Een moai is een informele groep personen met gedeelde interesses die elkaar helpen. In Japan zijn het een soort buurthuizen waarvoor leden van de groep contributie betalen. Van dat geld spaar je voor elkaar. Deze groepen zijn ontstaan in moeilijke tijden. Boeren op Okinawa verenigden zich om informatie uit te wisselen en om elkaar te helpen. Moais  vieren de kleinste dingen samen met zang, dans en lekker eten. Deel uitmaken van zo´n groep zorgt ervoor dat men emotioneel en financieel veel beter in evenwicht is.

Kakebo
Opruimen, ademhalen, het gaat allemaal om in balans te zijn. Dat geldt ook voor de Japanse manier om met geld om te gaan. kakebo of keibo is het Japanse budgetteren en betekent letterlijk “kasboek voor huishoudelijke besparingen”. Elke week op maandag vul je je uitgaven in en na een maand zie je duidelijk waar je geld heen is gegaan. Wat er zo Japans aan is? Dat het bovenal rust kan brengen in je hoofd. Mijn idee hierover is dat je tegenwoordige hele handige appjes hebt die automatisch je uitgaven bijhouden. Af en toe hierop kijken kan ook al voldoende rust geven.

Kintsukuroi
Perfectie is volgens de wabi sabi filosofie niet interessant, een goed leven gaat uiteindelijk om de kracht en het vernuft waarmee je tegenslagen probeert op te vangen. Het gaat om de poging weer heel te worden waarbij je de breukvlakken niet verdoezelt maar juist benadrukt. De kintsukuroi-meesters gebruiken daarom een speciale goudlijm om de scherven van gebarsten aardewerk weer met elkaar te verbinden.  Zo’n hersteld voorwerp staat dan symbool voor kwetsbaarheid, kracht en schoonheid.

Suїpu
Niet alleen opruimen, ook schoonmaken heeft in Japan een spirituele betekenis. Voor Japanse monniken is in stilte en geconcentreerd schoonmaken een meditatieve bezigheid. Hier moet ik vast nog op oefenen! Meestal probeer ik het zo snel mogelijk te doen.

Ikigai
Iki is Japans voor “leven” en gai betekent “reden”. Kortom ikigai is je persoonlijke levensdoel. Hiervoor kom je ’s ochtends je bed uit. Zo’n passie geeft niet alleen tevredenheid en betekenis aan het leven maar houd je ook gaande.

Shintoїsme
De Japanse levensstijl is niet alleen sterk beїnvloed door het minimalistische zenboeddhisme, maar ook door de natuurgodsdienst shintoїsme. Japanners geloven dat alles in het universum een ziel (kami) bezit en voelen de spirituele energie in mensen, dieren, bergen, bomen, watervallen, rivieren en rotsen. Volgens dit beeld maakt de mens samen met de planten, dieren en elementen deel uit van één holistisch systeem. Door bosbaden (Shinrin-Yoku) of thee drinken voor een huisaltaar proberen Japanners met dat bezielde universum in contact te komen.

Aiki
Aiki stamt af van de Japanse krijgsdiscipline Aikido, die staat voor `het samenbrengen van levensenergie` en `de weg van de harmonieuze geest`.  De ademhaling speelt in de Aikido een belangrijke rol. Volgens Aikido-meesters is de adem als een levensrivier die door ons heen stroomt. In harmonie zijn met die rivier is in harmonie zijn met het leven zelf. Wie zich kan verbinden met een hele diepe ademhaling leert om de wereld meer via het gevoel waar te nemen dan met het intellect. Aikido gaat om het reageren op de actie van de tegenstander.

Zo dit waren ze! Ik hoop dat jullie ze met plezier gelezen hebben.
Renate

Scroll naar top