Goed, deze week de volgende begrippen.

Ma
Ma is het Japanse begrip voor tussen en weglating. Dat kan gaan om de pauze tussen woorden, tussen activiteiten maar ook tussen tentoongestelde voorwerpen. Het belang van leegte komt ook hier voort uit het zenboeddhisme, daarom wordt ma ook wel gezien als “de energie van het ontzagwekkende” De stilte, het zwijgende, de witregel of de pauze, deze leegtes dragen allemaal bij aan sereniteit en harmonie.

Shinrin-Yoku
Shinrin is Japans voor “bos” en yoku betekent “bad”. Shinrin-yoku wordt dus vertaald als bosbaden, oftewel het opnemen van het bos via je zintuigen. En dus niet zomaar een wandelingetje of hardlopend er doorheen crossen, maar echt verbinding maken met het bos via je ogen, oren, neus, mond, handen en voeten. Uit onderzoek blijkt dat de intense opname van de natuur de geestelijke en lichamelijke gezondheid bevordert.

Danshari
Danshari is de Japanse kunst van het opruimen. Japanners zijn er meesters in geworden vanwege de kleine woonoppervlakten in de steden. De term bestaat uit drie elementen; dan = weigeren, sha=weggooien en ri=scheiden. Marie Kondo is een bekend boegbeeld. Kijk  maar op Youtube. Met haar manier van kleding opvouwen hield ik een halve kast aan ruimte over! Een boodschap van de Japanse minimalist Fumio Sasaki is, wie zichzelf verlost van spullen, bevrijdt zich ook van de ruis in het leven. En zo ontstaat er vanzelf ruimte voor wat echt belangrijk voor je is.

Bushido
Bushido is de code van de Samurai, en houdt hetzelfde in als de hoffelijkheid van de ridders in Europa. Het leert je discipline, moed, eerlijkheid en eergevoel. Eigenschappen die helpen om lang te leven.

Hara Hachi Bu
Het Japanse hara hachi bu betekent “eet tot je acht parten van de tien vol bent”  Dit wordt ook wel de 80% regel genoemd. Een manier om te voorkomen dat je overgewicht ontwikkelt. Een hulpmiddel hierbij is om alle gerechten zoals rijst, groenten, tofu en soep in verschillende schaaltjes te doen waardoor ze minder eten.

Een oefening Neem de verleiding weg.
Japanse opruimmeesters bedanken hun overbodige spullen, maar ook de spullen die tot een “minderwaardige levensstijl” verleiden. Zo gaat bij alle Japanse minimalisten de tv de deur uit. De gedachte is dat door het tot een minimum terugbrengen van je noodzakelijke spullen ook een einde komt aan onmatigheid. Daardoor heb je ruimte om je te richten op de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Probeer eens om iets in je huis een weekje weg te halen en kijk of je daarmee ruimte creёert. Bijvoorbeeld ongezond eten, alcohol, je telefoon, de afstandsbediening of je creditcard……

Succes en tot de volgende keer
Renate

Laat een reactie achter

Scroll naar top