Bang? Ben ik werkelijk zo streng? Ontbreekt het jullie aan durf? Geen e mailtje naar de redactie? …… Lees dit verhaal verder op de site.


Of hebben jullie hetzelfde als ik? Durven jullie de meester niet tegen te spreken? Zien jullie mij regelmatig rondlopen met een liniaaltje in mijn hand?
Vorige week, in mijn artikeltje “een maand op de fiets” gebruikte ik een eenvoudig rekensommetje om aan te geven hoeveel kilometers er in de afgelopen 10 jaar, tijdens de fiets driedaagsen, zijn gereden: “In de regel werd er op de vrijdagen en zondagen 20 km. per keer gefietst en op zaterdag mochten de pedaleurs over 40 km. plaveisel zoeven. Dat betekent dus 10 x 40 km. is samen 400 km” En omdat er niet zo nauw werd gerekend door de organisatie heb ik er voor het gemak nog een kilometertje of 50 bij opgeteld, zodat het totaal uitkwam op 450 km.
Dus even onder elkaar:
10 x 40 km. = 400 km. (de 40 km. van zondagen).
Bonus van de organisatie: 50 km.
Totaal: 450 km.
Als je het zo ziet klopt het helemaal. Maar er werd ook nog eens op de vrijdagen én zondagen gefietst. Ook z’n 40 km.(2 x 20 km.) bij elkaar. Kortom er werden zo maar 10 x 40 km. niet mee gerekend. Dus om recht te doen aan al die pedaalridders die alle tien de fietsweekenden hebben meegedaan is er door hen niet 450, maar 850 km. gefietst. Dat is dus echt different cook. En dat doen ook die mompelende stoere Vinkelaars niet in drie dagen…

Een liniaal heb ik niet (in ieder geval nooit anders gebruikt dan voor meetdoeleinden), bozig kijk ik van nature, een strenge meester was ik bij tijd en wijle. Dus schiet ik echt niet uit mijn slof als jullie mij op een foutje aanspreken. Hoewel: regel 1: de meester maakt nooit fouten; regel 2: mocht dat, hoe sporadisch dan ook toch voorkomen, dan gaat automatisch regel 1 gelden!!!
En natuurlijk snappen jullie, dat een en ander gewoon een testje was. Hoe het gesteld is met jullie rekenvaardigheden. Want menig generatiegenoot hoor ik nogal eens mismoedig opmerken, dat bij de jeugd van tegenwoordig (bijvoorbeeld achter de kassa van een favoriete grootgrutter) een eenvoudig sommetje uit het hoofd niet meer lukt…
Dus…

Gert Tiele

Scroll naar top