De eerste 5 dagen Tai Chi op Vinkel zitten er al weer op, 16 juni begonnen met 1 jonge student tot zondag 20 juni we met een groep van 8 oefenden.
Tijd (aanvang 08:30u) en plaats (oude volleybalveld) bevallen ons prima, wanneer je samen een oefening of een reeks bewegingen langzaam in een flow en vloeiend uitvoert dan is het genieten van de omgeving waar we staan, de stilte van de camping, het zingen van vogels, het ruisen van de wind maken dan een diepe indruk. Terwijl we zo oefenen, herhalen en herhalen in ontspanning wordt de camping ook wakker en worden we op afstand nieuwsgierig gadegeslagen, toiletbezoek komt op gang, maar dat stoort niet. Ook niet dat plots de fotograaf (op uitnodiging) voor onze neus staat en z’n plaatjes begon te schieten, we zijn zeer benieuwd wat hij geschoten heeft.
Deze 5 dagen zijn we vooral bezig geweest met Chi Kung (zeg maar: Tsjie Koeng), oefeningen op de plaats waar je staat, zoals water scheppen met je handen en vervolgens over je hoofd gooien, en dat zonder echt water, of “draai om en kijk naar de maan” of “staan als een boom”. Verder hebben we ons bekwaamd in het uitvoeren van een reeks Chi Kung houdingen namelijk “grijp de staart van de mus”, in de Tai Chi Yang-stijl wordt deze reeks alleen naar rechts uitgevoerd, maar door tussendoor even met een “gouden bal te spelen” kan dit ook links uitgevoerd worden om via die bal weer terug naar rechts te gaan enzovoorts.

Ik voel mij vereerd dat ik voor deze groep mag staan om aanwijzingen te geven en de oefeningen in Tai Chi en Chi Kung voor te doen en telkens te herhalen, herhalen, herhalen. Het is fijn om te zien dat zij heel serieus bezig zijn met het zo correct mogelijk uitvoeren van passen, houdingen, hand- en armbewegingen, ademhaling en dan vraag ik ook nog om zwaar maken, ontspanning, zinken en loslaten. Regelmatig stoppen we dan ook even en gaan totaal iets anders doen, even lachen, even anders ontspannen om daarna de draad weer op te pakken, een uur oefenen snelt voorbij.
Hoop gauw weer naar Hertogstad te kunnen om weer verder te gaan met Tai Chi op Vinkel, wil je meedoen hou dan de nieuwsbrief in de gaten en kan ik niet berichten voor de deadline er is ook altijd een mededeling op het mededelingenbord.
Over meedoen: je kunt komen wanneer je wil Chi Kung oefeningen worden voorgedaan, zijn kort en kun je vrij snel onder de knie krijgen omdat dezelfde houding telkens wordt herhaald. In de Tai Chi vorm beperken we ons tot 14 houdingen die wel allemaal verschillend zijn (we zitten nu in de 4e houding), maar wordt iedere keer vanaf de opening herhaald.

Arthur Eveleens

Scroll naar top