In Vlaardingen wonen wij in een gewone straat, in een gewoon rijtjeshuis, in een gewone tussenwoning dus. Met een klein tuintje, klassiek onder tuinarchitectuur aan gelegd, voor en een tuin achter. In de eerste dagen van de pandemie heb ik daar al eens aandacht in deze nieuwsbrief aan besteed. Voor onze voordeur staat een lantaarnpaal, waar dus des nachts een brandend lampje in zit. Dat lampje zit er overdag ook, maar is dan uit! Het gevolg is dat het nachtelijk donker aan ons niet is besteed. Natuurlijk, we hebben verduisterende raambedekking, geen rolluiken. Maar dat verduisteren is met en korreltje zout te nemen. Ons straatje is zo’n beetje het kortste geplaveide deel van de Vlaardingse infrastructuur. Nog nooit door mij nagemeten, maar ik schat nog geen 125 meter lang. Het is een verbinding tussen twee andere straten en daar heeft de overijverige ambtenarij ook nog eens een verkeersdrempel in weten neer te plempen. Ongevraagd en onaangekondigd (maar ik kan wat gemist hebben). Ook voor onze voordeur. Verkeer remt dus voortdurend en trekt dan weer op: extra geluid. Vanuit ons huis is het zo’n 63,75 meter lopen naar het winkelcentrum. Uitermate gemakkelijk om de boodschappen te doen: gewoon met het winkelwagentje naar huis. Maar er wordt ook bevoorraad. Brengt wat geluid met zich mee.
Voordeel en nadeel liggen hier dus dicht bij elkaar. Maar volgens één van onze grootste vaderlandse filosofen behoeft dat geen beletsel te zijn. Is ook zo, in ons geval. Echter het is dus niet altijd rustig en het is dus zeker nooit echt donker. Daarom dachten wij en zo hebben we dat ook tot nu toe ervaren, dat wordt vast anders als we een deel van het jaar op het prachtige Vinkel vertoeven. Donker is het hier zeker. En dat betekent dat de nachten voor ons een superervaring zijn. Het slaapt zo lekker! Maar goed, om nog maar eens die bijzondere filosoof te citeren: “elk nadeel heb zijn voordeel” (*), zou je deze kunnen omdraaien. En dan komen we waar ik wezen wil. Deze week werd onze nog in diepe rust zijnde woonwagen ruw gestoord. Diverse overvliegende kuddes ganzen lieten horen dat zij in de lucht zaten. Naar buiten gesneld, fris hoor, kon ik er geen touw aan vast knopen. Niet omdat ze te hoog zaten. Maar omdat de ene kudde van west naar oost vloog en een volgende weer van oost naar west. Of was het dezelfde groep? Maar goed dat is de natuur. Hoort erbij dus. En het is maar effies. Tijdstip had beter gepland kunnen worden, maar goed zo is het nu eenmaal. Echter vanmorgen was het compleet stijf recht overeind in het kampeerbedje zitten: beginnen die boeren om 06.24 uur met het oogsten van de maïs achter ons veld. En dat is een compleet ander geluid dus. En dat na een weekend waarin er een constant geluid in de richting van ons terrein werd getransporteerd, waaraan diezelfde boeren ook schuldig waren. Maar acht dat is dus het boerenland. En het was dus ook maar voor effies.

Maar een paar weken geleden moest de complete Nederlandse luchtmacht zo nodig oefenen boven Brabant. En voor mijn gevoel en zeker voor mijn gehoor ook nog eens boven onze camping. Gebeurt natuurlijk wel vaker. Maar dan niet iedere dag. Nu dus wel. En soms meerdere keren per dag. Oké, het was alleen maar op werkdagen. In de weekenden is er vrijwel nooit oorlog…

Kortom, dat heerlijk rustige, stille, ontspannen bivakkeren op ’t Vinkel kent zo zijn nuances.

En toch blijf ik hier nog wel, denk ik!

(*) Bron NOS: De legendarische uitspraak ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’ is niet verzonnen door Johan Cruijff, maar door Willem van Hanegem. Die onthulling deed de Kromme maandagavond (19 maart 2018) tijdens een theatershow in het Oude Luxor in Rotterdam.
“Ik moet je teleurstellen. Hij is nooit de bedenker geweest van die uitspraak”, vertelde Van Hanegem tijdens een interview op het podium naar aanleiding van zijn nieuwe boek Buitenkant Links. Van Hanegem kwam daar overigens pas achter toen hij een oud krantenartikel onder ogen kreeg waarin zijn uitspraak stond. “Een man heeft een oude krant uit 1971 naar mij toegestuurd, want die vond het een beetje gek dat die tekst van Cruijff kwam. Hij zei: nee, die is van jou.”
“Het is heel kinderachtig, maar het is wel zo”, vertelde het 74-jarige Feyenoord-icoon. “Die man vond het vervelend. Maar ik heb me er eerlijk gezegd niet druk over gemaakt.”
Speurtocht
Een kleine speurtocht in de krantenarchieven leidde niet tot het bewuste artikel uit 1971, maar bracht wel een uitspraak van van Hanegem uit 1970 aan het licht die gelijkenissen toont met Cruijffs taalkundige kroonjuweel.
“Je moet uit een nadeeltje een voordeel weten te halen”, zegt Van Hanegem op 31 maart 1970 in De Telegraaf over het slechte veld van Legia Warschau in de halve finales van de Europa Cup I.
Elders in de krant zegt Van Hanegem ook nog: “Er is ons altijd voorgehouden dat je uit een nadeel een voordeel moet halen.” Onduidelijk is wie hem die wijsheid heeft voorgehouden. Zou het soms toch Johan Cruijff zijn geweest?

Gert Tiele

1 reactie op “Wakker”

  1. Marjan Klinkhamer

    Hi Gert, wat heb je er weer een leuk stukje weten uit te persen. Hartstikke leuk.
    Geen nieuws toch nieuws.
    Bedankt weer. Marjan

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top