Er is het afgelopen jaar tot nu toe hard gewerkt om de WiFi te verbeteren. Allereerst is er in september apparatuur aan de grote hoge glinsterende mast en op de kerktoren in Nuland op- en afgesteld. De verbinding van 250 Mbit is nu stabiel en storingen worden niet meer verwacht. Ook wordt er vanaf april door Rodin gemeten of de capaciteit van deze verbinding voldoende is en of er opstoppingen zijn waar te nemen.
Vervolgens is de WiFi op het terrein uitgebreid met twee masten, een op het Pluuf en een middenin voorheen het jeugdveld, om de nieuwe plekken van goed internet te voorzien. Nu zouden jullie daar niets van moeten merken, want vooral storingen vallen op en alleen slecht nieuws is nieuws,
Maar er komt een verandering aan die wel de aandacht van iedereen opeist. Tot nu toe moesten jullie inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord, dat gaat nu veranderen. Eenieder krijgt een persoonlijke code voor de toegang tot het internet. Bert van Bommel is druk doende om voor iedereen een mail op te stellen met daarin de persoonlijke code per lid/plaats en een duidelijke handleiding voor het gebruik hiervan.
De reden voor deze verandering is dat het beheer van de infrastructuur beter wordt. Alle apparatuur is nu van de firma Ubiquiti, een goed en voordelig bedrijf voor netwerkapparatuur.
En het fijne is dat je via een inlogpagina alles kan beheren. Dus ik kan ook vanuit huis een mast herstarten als die moeilijkheden heeft. En ook vanuit de luie stoel monitoren van al het verkeer en welke palen actief zijn. Ook de snelheid van het ontdekken van een storing is verbeterd.
Bijkomend voordeel is dat het abonnement van de firma Palmeno voor onderhoud van de beheersoftware, a raison van ruim tachtig euro per maand, kan vervallen.
Beide redenen zijn een goede grond voor de huidige verandering, lijkt mij..

Hopelijk kunnen we dit jaar, behalve van de heerlijke rust , fantastische asperges, strelende zonnestralen en een zonnig humeur ook van voldoende en stabiele WiFi genieten.

Paul Hartman, plaats 27, voorzitter Automatiseringscommissie

Scroll naar top