In Japan hanteert men verschillende filosofische inzichten, maar hoe verschillend ze ook zijn, het gaat altijd over in harmonie zijn met de natuur, met de anderen, met het eigen lichaam, de eigen geest of harmonie in huis en zelfs met je verwachtingen van het leven.

Misschien is het wel leuk om hier het e.e.a. over te lezen. De eerste drie wijsheden komen vandaag aan bod.

Mono no aware
Dit is de Japanse term voor het besef van vergankelijkheid en maakt onderdeel uit van de wabi-sabi filosofie (zie onder) Wie zich bewust is van de vergankelijkheid van alles, waardeert des te meer de schoonheid hiervan. Het is een soort van berusting die eerder dankbaar stemt dan bedroefd. Kijk hoe in de herfst de blaadjes vallen maar die dienen dan tegelijkertijd weer als voedsel voor het leven in de grond.

Zen
Zen is een stroming in het boeddhisme. Het is een verbastering van een Chinees woord voor concentratie. Het Japanse zenboeddhisme focust zich op de leegte achter het `ik`. Zen is minimalistisch in beoefening en streeft naar wat we tegenwoordig ook wel mindfulness noemen. Voortdurend aandachtig zijn. De geest is dan als stil water, zo rimpelloos dat je de bodem kunt zien.

Wabi Sabi
Wabi betekent eenvoudig en sabi vergankelijkheid. Dit samen is een Japans begrip dat staat voor eenvoudig leven met het besef dat alles voortdurend verandert en dus vergankelijk is. Deze esthetiek ziet de schoonheid in wat oud en versleten is. Daarom wordt bij Japanse theeceremonies ook servies met barstjes gebruikt.

Wordt vervolgd.
Renate

Scroll naar top